WARMTEPOMP
LUCHT-WATER WARMTEPOMPEN
Het buitendeel wordt, logischerwijs, in de buitenruimte geplaatst. De buitendelen hebben al naar gelang de capaciteitsbehoefte een bepaalde afmeting maar zijn zo ontworpen dat ze gunstig kunnen worden opgesteld waardoor ze zo min mogelijk of helemaal niet in het zicht staan. Daarnaast is het ontwerp zo dat de geluidsproductie laag is. Binnen wordt de hydromodule geïnstalleerd, dit is het kloppend hart van het systeem. Deze regelt dat er voldoende warm water geproduceerd wordt en neemt de verdeling tussen verwarmingswater en warm tapwater voor zijn rekening.
In de hydromodule bevindt zich de bediening waarmee het systeem geheel naar wens kan worden ingesteld of instellingen (tijdelijk) kunnen worden aangepast. Zaken zoals
temperatuurregeling, dag- en weekprogrammering maar ook de status van het systeem worden hier geregeld en getoond. Tot slot dient voor de tapwatervoorziening nog een opslagvat te worden geplaatst. De inhoud van dit vat is afhankelijk van de warmwaterbehoefte. Zo kan een relatief klein gebouw voorzien worden maar als de behoefte groter is door de samenstelling van het huishouden of de grootte van het pand, biedt het assortiment ook oplossingen. Al onze systemen zijn daarnaast uitgerust met een automatische legionella beveiliging, dat is een geruststellende gedachte.
In de meeste gevallen wordt deze manier van verwarmen toegepast in combinatie met vloerverwarming, de vloerverwarming kan op warme dagen ook dienst doen als koeling door er koud water doorheen te laten stromen. Zo biedt een lucht-water warmtepompsysteem het gehele jaar door energiezuinig comfort.
Nieuwe of bestaande bouw
In een nog te bouwen pand kan relatief eenvoudig rekening gehouden worden met de toepassing van een lucht-water warmtepomp. In overleg met alle partijen kan een systeem ontworpen worden waarbij een warmte afgiftesysteem, leidingwerk en electriciteitsvoorzieningen goed voorbereid kunnen worden. De systemen die wij adviseren voldoen bovendien aan de eisen die door de overheid gesteld worden aan verwarmingssystemen voor nieuwbouw. Zo kan de warmtepomp als volledig zelfstandig opererend systeem zorgen voor de verwarmingsbehoefte en warmwatervoorziening. Wil je echter een bestaand pand voorzien van een lucht-water warmtepomp dan zal gekeken moeten worden naar de situatie ter plaatse, zoals aanwezig leidingwerk, de electriciteitsvoorzieningen en de isolatiegraad van een gebouw. En natuurlijk naar eisen en wensen van de gebruiker. In veel gevallen zal de warmtepomp dan ook alszelfstandig systeem toegepast kunnen worden maar er kan ook gekozen worden voor een samenwerkingsverband met de CV ketel. De regeltechniek in het systeem zorgt er dan automatisch voor dat de CV ketel bijspringt indien nodig. En kan er geen vloerverwarming worden toegepast kan gekozen worden voor zogenaamde laag temperatuur radiatoren.